Choklad: kakaohalt

Är mycket kakao detsamma som bra choklad?

måndag, juni 18th, 2007

Choklad behöver inte innehålla mycket kakao för att vara av hög kvalitet. All reklam på TV som poängterar halten kakao i choklad är bara säljprat. Kakaohalten är alltså inte ett mått på hur bra chokladen är. T.ex så består mjölkchoklad av kakaosmör men kan ändå ha lika höga kvalitet som mörk choklad.

Däremot måste chokladen innehålla bra kakao, vilket är väldigt svårt att kontrollera eftersom bara ett fåtal producenter anger varifrån deras bönor kommer. Man får helt enkelt smaka sig till bra choklad. Fettet i choklad är annan viktig del. Choklad av hög kvalité innehåller bara kakaosmör, dvs fett från kakaobönor. Kakaosmör är dyrt och framhävs på chokladens förpackning eller av chokladsäljaren.

Choklad har eget konserveringmedel

Ren choklad innehåller självskyddande ämnen (egentligen konsveringmedel men det låter så negativt). Tyvärr tillsätter man ofta extra konserveringmedel vid tillverkningen, oftast socker. Detta förlänger chokladens naturliga hållbarhet som redan från början är så mycket som 2 år.